FCI LOGO

 

STANDARD RASE NEMAČKI LOVNI TERIJER

DEUTSCHER JAGDTERRIER - GERMAN HUNTING TERRIER

Poreklo: Nemačka Dina od Crne Guje

Upotreba: Svestrano upotrebljiv lovački pas

Klasifikacija: Grupa 3 Terijer, sekcija 1.Terijer sa visokim tragačkim sposobnostima, podleže radnom ispitu.

Opšta slika izgleda: Mali, kompaktan pas. Boja: crn sa paležom. Dobrih proporcija za lov.

OPŠTA SLIKA VREDNOSTI I NJIHOV ODNOS:

Srazmeran obim grudi u odnosu na visinu grebena: Obim grudi je 10-12cm veći od visine grebena.

Dužina tela nasuprot visine grebena: Telo neznatno duže od visine-12%.

Dubina grudi u odnosu na visinu grebena: Približno 55-60% od visine grebena.

Osobine: Hrabar i ljutit, snažan, spereman za akciju, izdržljiv i vitalan, temperamentan, uporan,pristupačan i vodljiv, kada se uplaši postaje još agresivniji.

Glava: Izdužena, nešto klinastog oblika, nije špicasta. Njuška je nešto kraća od lobanje, od početka vilica do završetka.

Gornji deo glave: Lobanja pljosnata, ravna, a između ušiju široka. Između očiju uzana.

Stop: Neznatno izražen.

Izgled lobanje/nosa: Njuški odgovara nos koji treba da bude ni preuzak ni premamalen, nosna pečurka ne sme biti rascepljena. Boja nosne pečurke je crna ili braon kod braon pasa.

Njuška: Snažna, izraženih obraza, sa dubljom donjom vilicom i jako izraženom bradom.

Usne: Zategnuto se graniče i dobro su pigmentisane.

Čeljusti/zubalo/zubi: Veliki zubi. Snažna čeljust sa perfektnim i potpunim makazastim zagrižajem, pri čemu sekutići gornje vilice naležu svojom unutrašnjom površinom na spoljnu površinu sekutića donje vilice. Zubi su pravilno uređani u vilicu. Sa 42 zuba se obrazuje zubna formula.

Oči: Tamne, male, ovalne, duboko utisnute, kapci dobro naležu, odličnog izraza.

Uši: U obliku slova "V", prekloplje unapred, ne suviše male.

Vrat: Snažan, ne predug, nešto naglašeniji sa izraženim prelazom ka plećki.

Telo: Gornja linija tela ravna.

Greben: Izrazit.

Leđa: Jaka, ravna, nisu prekratka. Predeo slabine snažnih mišića.

Guša: Snažnih mišića, ravna, bez podvaljka (fanona).

Grudi: Duboke, dobrog svoda, savijenih rebara, nisu preširoke, grudne kosti su duže sa dobro ispruženim rebrima.

Donja linija: Razvijena, ispoljava se u jednom elegantnom zamahom, kratkih napetih slabina, laganoizraženog stomaka.

Rep: Dobro naleže na duže sapi, kraći za oko1/3. Može nešto manje da se savije, ali kad pas hoda uvek je uzdignut strmo, ne sme da se pervije preko leđa. (U zemljama u kojima je zakonodavac dozvolio skraćivanje repa, rep ne mora da ostane prirodnog oblika već treba da se nosi po slobodnom izboru.)

SRAZMERA ZGLOBOVA PREDNJIH NOGU:

Uopšteno: Pokretanje se posmatra ispred i paralelno, sa strane posmatrajući dobro stoje postavljene pod telo. Rastojanje od zemlje do karpalnog zgloba je približno isto kao i rastojanje od kolena do grebena.

Plećke: Dobro nakrivljene, a unazad leže dugačka rebra snažnih mišića. Dobar ugao između rebara i nadlaktice.

Nadlaktica: Poželjno duga, dobra i sigurne muskulature.

Lakat: Naleže na telo, nije okrenut ni unutra ni spolja. Dobar ugao između nadlaktice i podlaktice.

Podlaktica: Suva je i vertikalno stoji, snažnih kostiju.

Prednje došaplje: Nagnute lagano prema napred, kostiprilično jake i fine.

Prednje šape: Često su šire od zadnjih šapa sa dobro skupljenim prstima, dovoljno debele i jedre, stalno napete, dobro formiranih oblina. One stoje paralelno. Po stavu i pokretu nisu usmerene ni unutra ni spolja.

Zadnje noge: Izgledaju prave i paralelne, dobrog ugla od vrha do dna butine.

Gornji deo butine: Dugačak, širok i mišićav.

Koleno: Snažno sa dobrim pokretom, sa dobrim uglom od gornjeg dela butine do donjeg.

Donji deo butine: Duga, mišićava i žilava.

Skočni zglob: Duboko usađen i snažan.

Zadnje došaplje: Kratke, uspravno stoje.

Zadnje šape: Ovalno okrugle, sa dobro skupljenim prstima, dovoljno debele i jedre, stalno napete i dobrih su pigmentiranih oblina. One idu paralelno u stavu i u pokretu, nisu usmerene ni unutra ni spolja.

Hod: Pokriva prostor brzo i žustro, hod je brz i žustar, tečan, u prednjim i zadnjim nogama pravilan i paralelan, noge se ne čepe.

Koža: Debela, zategnuta, pripijena uz telo, bez nabora.

DLAKA:

Zanimljivosti dlake: gusta i oštra, izglađena, poravnata, pokrovna dlaka je tvrda, gusta i glatka.

Boja: Crna, tamno braon ili crno siva pomešana sa crveno žutom. Oštro izražene pege u braon očima, njuški, grudima i slabinama (čmaru). Svetle i tamne nijanse su dozvoljene da se pomešaju. Mali beli belezi se tolerišu na grudima i šapama.

Veličina/Težina/Visina grebena:

Mužjaci: 33-40 cm .............Ženke: 33-40 cm

Težina (poželjna radna težina):

Mužjaci: 9-10 kg ................Ženke: 7.5-8.5 kg

Testisi: Mužjaci moraju imati dva podjednako razvijena testisa, koja se stalno nalaze u skrotumu.

Mane: Svako odstupanje od napred navedenih tačaka je mana koja može da se vidi i primeti, čija se štetnost izražava u tačnom sadržaju u gradima. Nedostatci jednog od oba M3 nije greška.

Teške mane: Uska glava, uska i oštra njuška, krivca vilica, uska vilica, nepravilno zubalo, nepravilno raspoređen ukupan poredak zuba u gornjoj i donjoj vilici, svetao i flekav nos, svetle prevelike i isturene uši. Položaj ušiju, savijene, premale, preduboko utisnute ili preteške uši. Strme prednje noge. Spuštena leđa, šaranova leđa ili nadgrađenost. Kraća grudna kost, preusko i preširoko čelo. Strme zadnje noge, prenaglašene prema spolja ili vraćene unutra, lučno zakrivljeni izraženi prsti, "O" noge ili ne uhranjene noge kako u stavu tako i u pokretu. Iskorak nepravilan ili kratkog dometa. Nepravilno, neprirodno iskrivljenih šapa, mačijih šapa. Prenaglašen rep koji visi kao kod lovačkog psa, preduboko uvučen rep. Kratka dlaka, retka ili tanka dlaka. Stomak i butine ne prekrivene dlakom.

Diskvalifikacione mane: Suštinske slabosti su plašljiv i neprirodan karakter. Predgrizač ili podgrizač, stisnuta vilica, nedostatak zuba, izuzev M3. Nedostatci testisa, pogrešni pigmenti, ektropija, razne boje očiju, plave ili šarene oči, pogrešne boje, prevelike i premala veličine.

ZUBALO:

Zubi pasa predstavljaju jednu od osnovnih zooioških karakteristika vrste.Svi psi imaju kratke bele krune bez cementa i izrazit vrat. Razlikujemo dve vrste, a to su mlečni i pravi trajni zubi neki zubi niču odmah kao pravi zubi (prvi premolari - Fl i molari - M ), a neki najpre kao mlečni a zatim, kad ovi ispadnu izrastaju pravi trajni zubi. Zubi se dele na:

  1. sekutiće ili incisivi ( I )
  2. očnjake ili canini ( C )
  3. pretkutnjake ili premolare( P )
  4. kutnjake ili molare ( M )

Štene se po pravilu rada bez zuba, a u nekim slučajevima samo sa sekutićima. Zubi počinju izbijati 21. dan po štenjenju najpre niču očnjaci,zatim sekutići između 25 do 30 dana. Svi mlečni zubi izrastu između treće i šeste nedelje. Posle šeste nedelje pas ima ukupno 28 zuba.

Zubna formula za mlećne zube je sledeća:

 
I
C
P
M
 
Gornja vilica
3 plus
1 plus
3 plus
0
x 2 ukupno 28
Donja vilica
3 plus
1 plus
3 plus
0

Zamena mlećnih zuba počinje najpre sa sekutićima.Oni se menjaju u uzrasu od 4 do 5 meseci starosti i izmena traje 2 do 3 nedelje. Prvi predkutnjak ( Pl ) niče u četvrtom mesecu a istovremeno niče i prvi kutnjak ( Ml ). Zatim niču ostali zubi, a poslednji niče treći kutnjak { M3 ) u donjoj vilici u uzrastu od 6 do 7 meseci. Tako oko 7 meseci treba da niknu svi ostali zubi, iako pas još nije završio sa rastom. Kompletno zubalo psa ima 42 prava trajna zuba.

Zubna formula za prave trajne zube je sledeća:

 
I
C
P
M
 
Gornja vilica
3 plus
1 plus
4 plus
2
x 2 ukupno 42
Donja vilica
3 plus
1 plus
4 plus
3

 

Posle potpunog izrastanja zuba.otprilike nakon godine dana uzrasta, svi zubi ostaju nepromenjeni, sveže beli i sjajni, a sluzokoža usta svetio ružičasta. Posle tog doba nastaje postepeno trošenje zuba, te se po tome može odrediti starost psa. Posle šest godina starosti promene su na zubima nepravilne (požute, skraćuju se, prikriveni su zubnim kamencem i crne) i teško se tada po zubima može odrediti starost psa.

Kod sklapanja vilice sekutići gornje vilice prelaze donju vilicu i svojom unutrašnjom stranom dodiruju spoljnu stranu sekutića donje vilice.Za takvo zubalo kažemo da je pravilno, tj. "makazasto zubalo". Takvo pravilno zubalo prikazuju crteži:

Ako se sekutići gornje i donje vilice dodiruju svojim vrnovima, onda takvo zubalo nazivamo "kleštastim zubalom". Zubalo psa nije uvek pravilno. Usled nesklada u vilicama, koje mogu biti različite dužine dolazi i do izmenjenog ugriza. Tako nastaju dva karakteristična ugriza. AKo pri ugrizu sekutići donje vilice stoje znatno ispred sekutića gornje vilice, tada pas ima zubalo za koje kažemo "predgrizač". I obratno, kada pri ugrizu sekutići donje vilice stoje znatno iza sekutića gornje vilice, tada pas ima zubalo za koje kažemo "podgrizać'. "Predgrizač" i "podgrizač" su diskvalifikaciona mana kod NLT-a.

Zubna površina kod psa je hrapava za razliku od drugih životinja. Trošenje zuba, pored toga što je uslovljeno čvrstinom njihove grade kao individualne osobine, zavisi i od ishrane i upotrebe psa.Psi koji se hrane kašastom hranom kasnije sravnjuju sekutiče od onih koji se hrane kostima ili u zubima često nose ili se igraju čvrstim predmetima. Zato se mora biti vrlo oprezan pri proceni starosti psa po zubima.

Početna | O Nama | Naši Psi | Foto Galerija | Aktuelnosti | O Pasmini | Mapa Sajta | Kontakt | CAC - B.P.S. | English

CRNA GUJA LOGO
Sva prava rezervisana © 2010 Copyright by "CRNA GUJA" - FCI 4087®
Web Design by
Dushan