U organizaciji kinološkog društva "TISA" iz Bačkog Petrovog Sela, 25. aprila, održan je ispit urođenih osobina za pse jamare. Kinološke sudije Siniša Vukanović iz Novog Sada i Stevan Đurin iz Banatskog Brestovca dobro su obavili posao. Na ispit je privedeno 13 pasa, iz naše zemlje i Hrvatske.

Ovo je bila prva radna koinološka manifestacija po novom Pravilniku o radu pasa jamara, bez kontakta sa grabljivcem, od kada je Kinološki savez Srbije doneo odluku da se zabranjuje svaka organizacija i učestvovanje u manifestacijama gde postoji kontakt psa i divljači. Trebalo je vremena za prepljavljanje poligona, ali i da vodiči, vlasnici pasa jamara prihvate da ispite moraju da polažu po novim pravilima. Vreme će pokazati kako će se ta novima odraziti na selekciju i uzgoj pasa jamara.

Ispit urođenih osobina psi su polagali po pravilniku koji je prevedeni pravilnik po kome se ocenjuje u matičnoj zemlji terijera, u Nemačkoj. Psi su prvo ispitani na ponašanje na pucanj. Krećući se uz vodiče, tridesetak metara, iz lovačke puške pucano je jednom, a zatim još jednom. Kako je postojala sumnja da tri psa pokazuju reakciju na pucanj, oni su provereni posebno. Nakon toga domaćini su odveli vodiče sa psima u lovište gde su psi pokazivali svoje urođene osobine za glasno praćenje traga zeca, koga nisu videli. Tu se ocenjivala upotreba nosa, volja za praćenjem traga zeca, istrajnost pri praćenju traga, a u okviru svega toga i vodljivost psa, odnosno kontakt psa i vodiča.

Tereni su obilovali zečijom divljači i svaki pas je imao više prilika da pokaže svoje urođene osobine. Problem koji je bio prisutan su velika suša i vetar, koji je ometao praćenje tragova. Nakon rada u polju, psi su dovedeni kod veštačkog jezera, u sklopu lovačko-kinološkog parka, kako bi pokazali urođenu sklonost za rad na vodi.

Usledio je rad pasa u veštačkom rovu, u čemu je i izvršena najveća promena. Uveden je kružni kotao za guranje i isterivanje grabljivice iz njenog bivališta. Prethodno se grabljivica (lisica) pusti da prođe čitavu dužinu veštačkog rova, kako bi ostavila svoje mirise i zatvara se u kružni kotao sa pomerajućom pregradom. Rov za izlazak je zatvoren.

Na znak sudije, vodič pušta psa, koji ima pet minuta da nađe mesto gde leži grabljivica. U jednom delu rova, psu su ponuđena tri pravca daljeg kretanja. Dva su pogrešna, jedan vodi izvan rova, drugi vraća psa na početak rova, a treći ga vodi do lisice. Pas mora, koristeći nos, da odabere pravi. Kada dođe do lisice, pas mora da se lajanjem oglašava. Lajanje treba da bude neprekidno, a pri tome pas mora da pritiskanjem pokretne pregrade, pokaže želju da dođe do lisice.

Kada pas, potiskivanjem pregrade, pritera lisicu do graničnika ili nakon pet minuta od pronalaska lisice, graničnik se oslobađa i pas može da nastavi sa potiskivanjem pregrade, sve dok lisicu ne prinudi da, nakon uklanjanja pregrade pred izlaznim rovom, napusti svoje stanište. Time je rad psa završen. Za ovaj rad psu je na raspolaganje deset minuta, što sa onih pet za pronalaženje, iznosi 15 minuta.

Nakon svih disciplina, kinološke sudije su ocene za rad pasa za pretraživanje rova, istrajnost u rovu, glas kod grabljivice i ponašanje psa kod grabljivice i ponašanje psa kod grabljivice, pomnožile sa odgovarajućim koeficijentima i na osnovu ukupno ostvarenih bodova izvršile rangiranje i svrstavanje pasa u nagradne razrede.

Ispit je položilo osam pasa. najuspešniji je Ilk v. Kaltengrund, vl. Stipe Vrtarića iz Hrvatske, sa osvojenih 158 poena. Drugoplasirana je Doli Tomašanačka, vl. Slobodan Ribić iz Sremske Mitrovice. Trećeplasirana je Ledy od Crne Guje, vl. Laslo Kovač iz Bačkog Petrovog Sela, 153 poena.

Stevan Đurin
Preuzeto iz lista "ZOV"
Rezultati IUO - 2009 Bačko Petrovo Selo
plasman
ime psa
rasa
pol
broj pedigrea
oštenjen
vlasnik
n.r.
br. poena
1.
Ilk vom Kaltengrund
NLT
m
HR 19087
03.03.2005
Stipo Vrtarić
I
158p.
2.
Doli Tomašanačka
NLT
ž
HR 18474
15.08.2007
Slobodan Ribić
I
156p.
3.
Ledy od Crne Guje
NLT
ž
JRJ 708368
29.03.2008
Laslo Kovač
I
153p.
4.
Daks Tomašanački
NLT
m
HR 18471
15,08.2007
Stipo Vrtarić
I
148p.
5.
Tex
NLT
m
JRJ 801700
13/02/2007
Vojin Radović
I
146p.
6.
Oskar vom Mardersteg
NLT
m
HR 19068
16/09/2007
Stipo Vrtarić
II
152p.
7.
Dandy
NLT
m
JRJ 801542
02/06/2008
Tihomir Gvrkinić
II
137p.
8.
Vendy de Luks
Jazavičar
ž
JRJ 80853 jod.
23/07/2007
Nemanja Bogranović
II
132p.
Psi bez položenog IUO
 
Vox Maddog
NLT
m
JRJ 708272
  Nikola Despotović    
 
Buster
NLT
m
JRJ 801208
  Kiš Zador    
 
Dren Trainov
NLT
m
JRJ 708429
  Vasa Kljukovnica    
 
Exe Junior
NLT
m
JRJ 801160
  Đorđe Jovanov    
 
Lora vom Migg
NLT
ž
JRJ 705583
  Gor Imre    

Početna | O Nama | Naši Psi | Foto Galerija | Aktuelnosti | O Pasmini | Mapa Sajta | Kontakt | CAC - B.P.S. | English

CRNA GUJA LOGO
Sva prava rezervisana © 2010 Copyright by "CRNA GUJA" - FCI 4087®
Web Design by
Dushan